Reconstructie woonwijk Hazerswoude-Dorp

Halverwege 2017 is de Van der Werff Groep in combinatie met Lindeloof uit Hellevoetsluis in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn begonnen aan een uniek project: de reconstructie van een woonwijk aan de Ridder van Montfoortlaan in Hazerswoude-Dorp.

De opdracht

In opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn zijn we gestart aan een specialistisch project. Natuurlijk hebben we een schat aan ervaring met de reconstructie van woonwijken. In die zin is het project een bekend kolfje naar onze hand. Wat het echter uniek maakt, is de toepassing van schuimglas in de renovatie van de wegfundering. Het is de eerste keer dat dit zeer lichte materiaal in Nederland op deze manier wordt toegepast. Daardoor werd zelfs het landelijke NOS Journaal gehaald.

Schuimglas is een soort spons van glas met een lavastructuur; luchtig en daardoor heel licht. Daarnaast is het ook zeer sterk, wat voor een groot draagvermogen zorgt. Het is uiterst geschikt als ophoogmateriaal in de wegenbouw en ook nog duurzaam en milieuvriendelijk.

De werkzaamheden

Bij de reconstructie van de woonwijk hoort natuurlijk ook het vernieuwen van de riolering, stroom- en datakabels en gas- en waterleidingen. “Wanneer een werkvak is uitgegraven en de riolering is vernieuwd, storten we Argex - licht ophoogmateriaal - tot boven de rioolbuis”, vertelt projectleider Manfred Vos. “Daaroverheen komt geotextiel en daarna brengen we een laag van zo’n 60 centimeter schuimglas aan, die ook weer met geotextiel wordt afgedekt. Vervolgens komt hierop een laag met betonpuin en daarna brengen we de straatlaag aan. We moeten de werkzaamheden nauwkeurig afstemmen met de kabel- en leidingbeheerders. De bewoners mogen natuurlijk niet zonder gas, water en licht komen te zitten. De Nutsbedrijven leggen eerst noodleidingen aan voordat alles wordt vernieuwd. Bij elkaar heeft het project aardig wat voeten in de aarde, maar ik weet zeker dat de bewoners van de Ridder van Montfoortlaan na de oplevering blij zullen zijn met het resultaat.” In ons kwaliteitsplan (EMVI) hebben we tal van maatregelen genomen om de overlast zoveel mogelijk te beperken en onze opdrachtgever te ontzorgen.

Over het project

“Schuimglas is ideaal voor toepassing in de wegenbouw”, vindt Manfred. “Zeker in dit zettingsgevoelige gebied waarin we veel met veengrond te maken hebben. Daardoor kun je snel te maken krijgen met zetting van de ondergrond, maar dat loopt met schuimglas niet zo’n vaart. Het heeft hetzelfde dragend vermogen als zand, maar door het lage soortelijk gewicht van het materiaal is er veel minder neerwaartse druk. Dat zorgt ervoor dat de zetting minder snel gaat. En dat zorgt weer voor fikse besparing op de kosten van onderhoud en reparatie. Tel uit je winst!”

5 belangrijke kenmerken van het project

• Opbreken van de verharding en herbestraten
• Aanleg nieuwe riolering
• Gefaseerde uitvoering
• Omgevingsmanagement
• Toepassing van schuimglas
• Toepassen van Argex
• Fundering inpakken met geotextiel
• Coördinatie richting Kabels en leiding bedrijven

Vraag vrijblijvend een offerte aan

We zetten onze expertise graag in om jouw plannen te realiseren in een passend budget en tijdsbestek. Kom bij ons langs en wij denken mee over het plan van aanpak.

Dennis van der Werff

0172 - 469 511