GrondwaterGrondwerkMilieuProjectenWegen
Je bent hier:

Afvalbrengstation Nissewaard

Aanvullend grondonderzoek zorgde begin 2016 voor enig uitstel bij de bouw van een gloednieuw afvalbrengstation in de gemeente Nissewaard, waarvoor EcoCare Milieutechniek van de gemeente de opdracht had gekregen. Als extra werk moest voor de bouwvak nog een zandophoging (voorbelasting) worden verwijderd. Het zand uit deze ophoging was niet geschikt om toe te passen als draagkrachtige onderlaag onder de toekomstige inrichting. Na de bouwvak ging EcoCare in week 33 in rap tempo aan de slag.

De opdracht

De gemeente Nissewaard had behoefte aan een nieuw afvalbrengstation, om bestaande over de gemeente verspreide kleinere locaties samen te voegen op één plek. Op een bouwterrein van 12.000 m2 moesten verschillende voorzieningen worden aangelegd. Daarbij ging het om de complete inrichting van het terrein. Van betonvloeren voor stortcontainers en het plaatsen van keerwanden tot het aanleggen van riolering en bestrating.

De werkzaamheden

Direct na de bouwvakantie van 2016 werd begonnen met uitgraven om 800 meter riolering aan te kunnen leggen. Dat werd met een gescheiden systeem aangesloten op de bestaande rioleringsvoorzieningen. Eén systeem is voor het vuile water, dat via een door ons geïnstalleerde olie-benzineafscheider naar het riool wordt geleid. Het andere systeem is bedoeld voor de afvoer van schoon water. Enkele weken later hebben we 19.000 m3 zand aangevoerd als onderlaag voor de betonvloer onder de stortcontainers en de bestrating voor bezoekers die afval komen brengen. Om het hoogteverschil tussen de door ons aangelegde 1600 m2 gecertificeerde vloeistofdichte betonvloer en de hoger gelegen bestrating op te vangen, hebben we bijna 400 strekkende meters keerwanden geplaatst. Daarnaast hebben we bekabeling voor camerasystemen, lichtmasten, toegangspoorten en detectiesystemen in het werk meegenomen. We hebben ook waterleidingen aangelegd met aansluitpunten voor hogedrukreinigers om de containers schoon te maken. Bovendien coördineerden we het plaatsen van het KCA-depot en kantoorunits. Medio januari 2017 is ABS Nissewaard opgeleverd. Hoe tevreden de gemeente over ons werk was, bleek toen we daarna de aanvullende opdracht kregen om de asfaltering van de toegangsweg uit te voeren.

Over het project

Onze uitvoerder Richard van Goozen was in z’n nopjes met de opdracht.

“Het was een mooie complexe klus waarbij verschillende disciplines in samenhang op elkaar moesten worden afgestemd. Geen enkele dag was hetzelfde en dat was voor mij een fantastische uitdaging. Tegelijk zag ik het complex dagelijks als geheel groeien. Daarbij was ik heel blij met de samenwerking met de gemeente Nissewaard. Die heb ik als bijzonder prettig ervaren, vooral dankzij de korte lijnen in de communicatie. Er was ruimte voor wederzijdse inbreng en we hanteerden het ‘recht is recht en krom is krom’ principe. Daardoor konden we snel schakelen en samen denken in oplossingen. Dat was precies in ons straatje.”

Belangrijkste kenmerken van het project