Stikstofreductie: het kan wel!
In Hoek van Holland wordt een zogeheten ovonde (een ovale rotonde) geconstrueerd, die een centrale rol speelt voor de bereikbaarheid van het strand. Van der Werff Groep werd uit vijf aannemers geselecteerd om deze opdracht uit te voeren. Deze gunning was voornamelijk te danken aan de harde toezegging die het aannemersbedrijf deed over een stikstofreductie van maar liefst 98,3%. Directeur Dennis van der Werff: “Rondom de natuurgebieden in ons land dreigen projecten in de bouw en in infrastructuur volledig stil te vallen vanwege de begrenzing van de stikstofuitstoot. Op dit project tonen wij SMART aan dat die reductie wel degelijk mogelijk is. Dit is de aanpak waarop heel bouwend Nederland zit te wachten.”
Natura 2000-gebieden
In gemeenten die een Natura 2000-gebied binnen hun grenzen hebben, is de urgentie van de stikstofproblematiek nog meer voelbaar dan elders. De uitstoot door de agrarische sector en de industrie bereikt vaak al de kritieke limiet, waardoor er voor bouw en infrastructuur amper ruimte overblijft. De discussie over dit thema blijft doorgaans steken in onmogelijkheden. Van der Werff laat in Hoek van Holland zien dat het wel degelijk kan, wanneer bedrijven conventionele denkwijzen loslaten en investeren in innovatie.
Elektrificatie als uitweg
In tenders die stikstofreductie als harde eis stellen, doen aanbieders vaak loze beloften. Zij zeggen elektrisch materieel in te zetten, maar zelfs wanneer dit materieel al beschikbaar is, vormt de laadduur een beperking. Van der Werff Groep, onder meer bekend als bouwer van de FastNed-stations, pakt het anders aan. Het bedrijf investeert samen met netwerkbeheerder en machinefabrikanten in innovatie om tot slimme oplossingen te komen. Daarbij wordt zowel gekeken naar een maximale belasting van de elektrische machines (opdat alsnog een scherpe productieprijs kan worden geboden), als naar de verkorting van de oplaadduur.
Voorsprong opgebouwd
Van der Werff Groep heeft al een voorsprong opgebouwd op het gebied van verduurzaming en elektrificatie dankzij de diverse samenwerkingen voor de realisatie van snellaadstations. Ook andere partijen uit het netwerk sluiten zich hierbij aan. Dennis van der Werff: “Kranen, shovels, trilplaten, stampers, bandenzagen en een Knikmops minishovel: vrijwel alles kan elektrisch. Van belang is dat de collega’s op de werkvloer voldoende aandacht geven aan het laden van het materieel, zodat de productie ongehinderd kan doorgaan. In Hoek van Holland hebben we in slechts tien weken tijd een bouwstroomaansluiting gerealiseerd, waardoor er tijdig voldoende laadcapaciteit op het werk aanwezig is. In samenwerking met onze relaties uit de laadwereld, de netwerkbeheerder en E-machinebouwers hebben we op dat terrein inmiddels grote stappen gezet. Dat scheelt enorm.”
“Dit is de aanpak waarop heel bouwend Nederland zit te wachten.”
Pionieren
Dennis van der Werff gelooft in de kracht van deze gezamenlijke aanpak: “Iedereen werkt mee, omdat iedereen het gezamenlijke belang voor ogen heeft. Om tot vernieuwende oplossingen te komen, moet je wegblijven van conventionele denkwijzen en durven pionieren. Voor grote aannemersbedrijven is dat soms lastig, omdat beslissingen over veel meer schijven gaan. De innovatieve kracht zit vooral bij MKB-bedrijven, omdat zij flexibeler zijn, en wellicht ook meer gefocust op praktische oplossingen.”
Kom kijken!
In november gaat de schop de grond in bij Hoek van Holland, maar de echte innovatie vindt natuurlijk nu in de voorbereiding plaats. De testfase is inmiddels vergevorderd en nu al spreekt dat zich rond. Door omliggende gemeenten in het Groene Hart en in de Randstad wordt dit project op de voet gevolgd, omdat dit ook voor hen hét momentum is. Wanneer dit project slaagt in de beloofde stikstofreductie, dan opent dit een weg voor vele projecten in de regio. U bent van harte welkom om dat met eigen ogen te komen aanschouwen.
Aanmelden
Bent u als ambtenaar of bestuurder nauw betrokken bij deze problematiek en wilt u zich overtuigen van de slagingskans van deze aanpak? Of bent u een journalist die zich hierin heeft verdiept? Meld u dan aan voor een werkbezoek op locatie via a.vanderwerff@vanderwerffgroep.nl